Kontakt os

Tidligere FMS-studerende indstillet til klimapris

Jesper Follestad, der dimitterede fra FMS Fredericia i 2020, er blandt finalisterne som "hverdagens klimahelt" til Vejles Klimapris.

Jesper skrev sit afsluttende bachelorprojekt på FMS om udnyttelse af overskudsvarme fra en virksomhed. Der går nemlig ofte en masse varme til spilde fra fx produktionsvirksomheder, og den varme kan man med fordel anvende andre steder. Måske kan virksomheden selv udnytte den, eller også kan overskudsvarmen udledes i fjernvarmenettet, så forbrugerne herigennem kan få gavn af den.

I Jespers eksempel producerede virksomheden så store mængder overskudsvarme, at man ikke selv havde mulighed for at anvende den. Derfor kontaktede Jesper Give Fjernvarme for at høre, om de havde mulighed for at aftage overskudsvarmen. Nu, to år senere, er projektet ved at blive virkelighed, og man forventer, at i 2024 vil 50-60% af Gives fjernvarme stamme fra netop den pågældende virksomhed, som Jesper var i praktik hos.

I Farre, hvor virksomheden ligger, har forbrugerne p.t. gas, men når der bliver anlagt fjernvarme, vil man være godt stillet med overskudsvarme. Det er en forventning om, at man vil kunne spare op mod 400.000 kubikmeter naturgas, og det er et godt skridt i den grønne omstilling. 

For Jesper giver det god mening at fokusere endnu mere på denne type projekter, da der er et stort potentiale i dem. Dels giver det forsyningssikkerhed, og dels viser virksomheder et socialt ansvar ved at omdirigere overskudsvarme til fjernvarmesystemet.

Hvis du har lyst til at stemme på Jesper som modtager af Vejles Klimapris, så gå ind på Vejle Kommunes hjemmeside senest 26. januar 2023.

 

aktuelt/jesperfollestad1.png

Tidligere FMS-studerende indstillet til klimapris

bubble