Kontakt os

Maskinmesteruddannelse i Sønderborg satser på sommerstart

PRESSEMEDDELELSE

Maskinmesteruddannelse i Sønderborg satser på sommerstart

Fredericia Maskinmesterskole (FMS) har netop indsendt sin ansøgning om at etablere en maskinmesteruddannelse i Sønderborg. Såfremt den godkendes, kan første hold begynde allerede efter sommerferien. Det er primært studerende med en gymnasial baggrund, der i så fald kan søge ind til sommer. Håndværkere og studerende med en erhvervsfaglig uddannelse følger i 2023.

Kort tid efter regeringen i sit udspil " Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund" i maj 2021 åbnede op for etableringen af en maskinmesteruddannelse i Sønderborg, meldte Fredericia Maskinmesterskole (FMS) sig på banen som potentiel udbyder.

Siden har FMS haft travlt med at undersøge mulighederne i Sønderborgområdet - og ikke mindst - at finde ud af, om der overhovedet er et potentiale for uddannelsen. Undersøgelser, der altså nu er endt ud i en officiel ansøgning, fortæller Jens Færgemand Mikkelsen, der er rektor på FMS.

-  "Det har været en stor fornøjelse at lære Sønderborg at kende. Alle, vi har talt med, har været enormt hjælpsomme og positive overfor projektet, og vi er meget taknemmelige over den imødekommenhed op opbakning, vi har fået. Den har også været et vigtigt parameter for os, da vi skulle tage den endelige beslutning om at søge. Vi får kun succes med maskinmesteruddannelsen i Sønderborg, hvis området kan se behovet for uddannelsen og den arbejdskraft, vi udklækker", siger han.

Nøglerolle i grøn omstilling

Maskinmesteruddannelsen er en bred teknisk lederuddannelse, der giver alsidige jobmuligheder i energisektoren, industrien og byggebranchen- ja stort set alle virksomheder, der driver og vedligeholder større tekniske anlæg eller beskæftiger sig med teknisk udvikling eller support, har maskinmestre ansat. Hvor mange maskinmestre før i tiden arbejdede til søs, har mere end 80 procent af alle maskinmestre i dag jobs i land, hvor de blandt andet har en hovedrolle i den grønne omstilling.

-  "Det sønderjyske område er netop kendetegnende ved at have mange industrivirksomheder, og samtidig har Sønderborg tårnhøje ambitioner om at være Co2 neutrale i 2029. For os er der ingen tvivl om, at der også lokalt og regionalt vil være brug for de maskinmestre, vi kommer til at uddanne i fremtiden", siger Jens Færgemand Mikkelsen.

FMS vurderer, at der i løbet af fire år vil gå 120-150 maskinmesterstuderende på den nye afdeling i Sønderborg. Skolen har allerede en del studerende fra det allersydligste Danmark, men hvis man etablerer sig i Sønderborg, vil man næppe "stjæle" studerende fra sig selv. Erfaringerne fra Esbjerg, hvor FMS startede en afdeling i 2014, viser, at der blot er endnu flere, der vælger uddannelsen.

Planerne er, at maskinmesteruddannelsen skal have til huse på Alsion. På de første semestre, hvor størstedelen af undervisningen foregår i værkstedet, vil de studerende få deres gang på EUC SYD, der har en topmoderne maskinpark.

Maskinmesteruddannelse i Sønderborg satser på sommerstart

bubble