Kontakt os

Fra smedejernsport til elcykel til dåsepresser

Der har været travlt på FMS' værksteder de sidste par uger.

BM2 har nemlig arbejdet med deres værkstedsprojekter, og ambitionerne har været høje.

I Sønderborg har projekterne vist sig at være en el-cykel (også kaldet Zika Cyklen), en dåsepresser og en dobbelt smedejernsport.

Hver gruppe fik 1.000 kr. per person til projektet til indkøb af materialer, og ellers har grupperne været ude og søge sponsorater, for at kunne skaffe materialer til produkterne.

Dobbelt smedejernsport

Adnan, Søren og Georg havde flere idéer oppe at vende i samarbejde med forskellige virksomheder. Men på grund af for omkostningstunge projekter, valgte de at udarbejde en dobbelt smedejernsport.

Fælles for alle grupperne er, at de har planlagt forløbet med et Gantt-diagram, hvori de har indsat tidsperioder og ansvarsområder. Gruppen her har hjulpet hinanden med udarbejdelsen af porten, men Georg havde det overordnede ansvar for budget, Adnan for Gantt og fræsning og Søren stod for de tekniske tegninger. 

Porten er 480 cm lang og åbnes ved en skjult løsning. Portmotorerne er skjult under stolperne og via en aksel i begge portstolper overføres motorkraften via tandhjul fra akslerne til portbladene. 

Smedejernsporten er udsmykket med en del detaljer, som har taget lang tid for gruppen er finpudse. Især spirene tog tre-fire gange så lang tid som planlagt. Så gruppen har haft travlt, men er nået flot i mål.

Gruppen har fået sponsoreret materialer og udstyr af Karl-Heinz Gehrt & Søn, PTI, EUC Syd og Sanistål.

El-cykel

Mathias, Frederik og Søren fandt inspiration fra sidste års værkstedsprojekt - elbilen, men har i stedet lavet en el-cykel. Gruppen har været bevidste om genbrug, og cyklen er stort set udelukkende lavet af genbrugsmaterialer. Mathias havde nemlig en gammel cykel stående, som de har brugt flere elementer fra, motoren er fra et el-løbehjul og støddæmperne er lånt fra el-bilen.

Cyklens design har taget inspiration fra dirt bikes, der bruges til at køre off-road. Gruppen mener dog at udformningen ligner en Zika-myg, så den har fået navnet Zika-cyklen.

Undervejs har gruppen, ligesom de andre, været presset på tid og læringskurven har været stejl. Gruppen har især haft en del svejse-arbejde ift. at designe stellet på cyklen, ligesom de gjort brug af deres viden om el. Igennem processen har de rokeret rundt i opgaverne, for at de hver især kunne finde deres styrker og svagheder.

Dåsepresser som også sorterer

Adis, Daniel, Magnus og Gottfried har begivet sig i kast med en dåsepresser. Foruden at kunne presse dåser sammen, så de fylder mindre i affaldsspanden, kan den også registrere, om der er pant på dåserne. Hvis der er pant på, skubber den dåsen ned i en seperat affaldsspand, så de kan blive sendt til pantmaskinen.

Gruppen har især arbejdet med neumetik, el og svejsning, da de skulle udarbejde dåsepresseren, og de har været på dybt vand, da det ikke er noget de har prøvet før.

For at kunne nå det hele, delte gruppen sig op. Adis' ansvar var svejsning, Daniel og Magnus brugte tiden på at dreje og fræse, og Gottfried stod for neumetikken og elektronikken.

Gruppen har fået sponsoreret flere af materialerne fra Buy2Sell.

Fra smedejernsport til elcykel til dåsepresser

bubble