Grønt lys for maskinmesteruddannelse i Sønderborg
Pressemeddelelse
Fredericia Maskinmesterskole (FMS) har netop fået ja fra ROVU til at etablere maskinmesteruddannelsen i Sønderborg, og det betyder, at unge med en gymnasial baggrund kan melde sig til studiestart allerede efter sommerferien.
Sønderborg skal være hjemsted for maskinmesteruddannelsen. Det står helt fast efter FMS, der også driver maskinmesterskolerne i Fredericia og Esbjerg, i dag har fået godkendt sin ansøgning om en uddannelse på Als for studerende fra hele Sønderjylland og grænseområdet.
- Det er en helt fantastisk nyhed og kulminationen på næsten et års forberedelser. Men vi har hele tiden troet på, at det ville lykkes. Langt de fleste maskinmestre arbejder ved at drifte, udvikle og lede den grønne omstilling i blandt andet industrien, og Sønderjylland er jo netop kendetegnet ved at have mange produktionsvirksomheder. Samtidig har Sønderborg tårnhøje ambitioner om at være Co2 neutrale i 2029. Vi har derfor fra begyndelsen set uddannelsen og området som det perfekte match, siger Jens Færgemand Mikkelsen, der er rektor på FMS.
Studenter starter allerede i år
Maskinmesteruddannelsen kan både søges af unge med en gymnasial og en erhvervsfaglig uddannelse. Typisk er cirka halvdelen af de studerende håndværkere, mens de resterende kommer med en studentereksamen. Begyndelsen på studiet afhænger af, hvilken baggrund, du kommer med. Derfor er det unge med en gymnasial uddannelse, der kan søge ind på skolen i Sønderborg gennem via den koordinerede tilmelding inden 5. juli i år.
Studenterne begynder med tre semestre indeholdende værkstedsteknik og virksomhedspraktik, hvor de får en grundlæggende forståelse for en række tekniske og praktiske discipliner, inden de begynder på den teoretiske del af uddannelsen.
Håndværkere kan søge optagelse i sommeren 2023. De skal igennem et halvt års forberedelseskursus på EUC SYD, hvor de skal læse dansk, matematik og fysik eller kemi op på gymnasialt niveau. Herefter kan de begynde direkte på uddannelsens teoretiske del på seks semestre sammen med studenterne, der har gennemgået værkstedsforløbet.
Store ambitioner
FMS vurderer, at der i løbet af fire år vil gå 120-150 maskinmesterstuderende på den nye afdeling i Sønderborg. Skolen har allerede en del studerende fra det allersydligste Danmark, men hvis man etablerer sig i Sønderborg, vil man næppe ”stjæle” studerende fra sig selv. Erfaringerne fra Esbjerg, hvor FMS startede en afdeling i 2014, viser, at der blot er endnu flere, der vælger uddannelsen.
- Vi har helt klart ambitioner om at blive en af Sønderborgs største tekniske uddannelser, siger Jens Færgemand Mikkelsen.
Planerne er, at maskinmesteruddannelsen skal have til huse på Alsion. På de første semestre, hvor størstedelen af undervisningen foregår i værkstedet, vil de studerende få deres gang på EUC SYD, der har det sidste nye tekniske udstyr.