Kontakt os

FMS studerende besøger Noble Highlander

Af Rasmus Sørensen & Karsten Jepsen

Et ældre amerikansk design

Det sidste Energi på Havet (EPH) valgfag fra Fredericia Maskinmesterskole, erstattes af Grøn energi, da fokus på olie og gas flyttes mere over i vindmøller og solceller. EPH besøgte Noble Highlander der står ”Warm Stacked” ved Molevej på Esbjerg Havn. Det er en borerig af Jack-up typen, og den er bygget på Jurong Shipyard i Singapore i 2015.

”Selvom det er en relativt nybygget rig, er den bygget efter et gammelt amerikansk design, med mange små rum og dobbelt køjesenge” -Henrik Hundebøl, Head of stacking team.

Henrik er leder for det team der skal sørge for stacking i hele verden hos Noble. ”Stacking” betyder at en rig eller skib er i havn, hvor ”Warm Stacked” betyder at der stadig køres minimum vedligehold og at riggen ikke er uden strøm. Riggen er bygget til en bestemt type opgave, og den er derfor ikke det mest attraktive stykke værktøj, hvilket er grunden til at riggen står ved kajen i Esbjerg. Det er trods egenskaber som 98-99% oppetid under boring og produktion, redundans på de fleste maskiner, dog på nær selve boringen.

Repræsentanter der skal sørge for sjov og hygge

Er man ansat hos Highlander og skal være offshore, arbejder man 50/50. det vil sige de ansatte bruger lige så meget tid på riggen som hos deres familie. Dette stiller krav til, at det skal være et sted, de ansatte har lyst til at være. Derfor udpeges der repræsentanter, der skal sørge for sjov og hygge. Det kan være i form af spil eller bingo aftener. Det sker endda, at de selskaber der laver kontrakter med riggene, udlover akkordpræmier til disse personaleudvalg.

Regeringen spurgte energiselskaber om hjælp

I vinter blev Danmark truet af en blackout/brownout krise, der bl.a. skyldes krigen i Ukraine og den resulterende gasmangel. Regeringen spurgte energiselskaberne om hjælp, hvorefter Noble fik lavet et studie om, hvorvidt det var muligt at de rigge, de havde stacked, kunne levere strøm til land fra deres generatorer, frem for at modtage.

Grøn energi

Hos Noble ved man godt, at grøn omstilling og et ønske om CO2-neutralitet lægger pres på olie- og gasindustrien. De har i den sammenhæng valgt at gøre hvad man kan for den grønne omstilling, og har derfor besluttet at ”Stacked” enheder kun skal bruge grøn energi fra land og vindmøller, i stedet for at bruge deres dieselgeneratorer ombord. Dette alene sparer hvad der svarer til 22.000 dieselbilers forurening dagligt, og samtidig sparer de penge, da de ikke må bruge marinediesel når de er i havn.

Har stort set ikke været i brug

Noble har lige nu ingen planer for Highlander. Den står stacked på ubestemt tid i Esbjerg, primært fordi den ikke har kostet selskabet en masse penge. Highlander blev indkøbt i forbindelse med en overtagelseshandel med det gamle Mærsk Olie og Gas og en kontrakt med Total. Riggen har stort set ikke været i brug under denne kontrakt, men prisen for indkøbet af riggen blev tjent hjem alligevel. Selvom der stadig er selskaber der laver kontrakter til borerigge på havet, som f.eks. boring til CO2 injektion, vælger Noble og de andre selskaber altid de nyere og bedre modeller. Det mest nyttige Highlander kan for Noble lige nu, er hvis de mangler reservedele til andre rigge.
Alt i alt har det, trods blæsevejr, været en lærerig dag med masser af god hands-on læring og fortællinger fra livet på og omkring en borerig, som vi vil tage med os gennem studiets slutspurt.

FMS studerende besøger Noble Highlander FMS studerende besøger Noble Highlander

bubble